Kolumna: Spletno nasilje: ko se začne s šalo in konča s smrtjo, Reporter, marec 2023

Kolumna: Spletno nasilje: ko se začne s šalo in konča s smrtjo, Reporter, marec 2023

V letu in pol trajajočem linču je življenje Cantonejeve postalo nemogoče. Dobesedno.

Vsi so vedeli zanjo. Na ulicah so jo prepoznavali in s prstom kazali nanjo. Posmehu in zgražanju ni mogla uiti, pa čeprav je storila vse, kar je bilo v njeni moči: v službi je dala odpoved in se preselila v Toskano, spremenila je identiteto. Vložila je tožbo na podlagi »pravice do pozabe«, in sodnik je ukazal umik posnetka s facebooka ter drugih družbenih omrežij. A posnetek, iz katerega so naredili meme, je bil že neštetokrat snet in razširjen po prostranstvih še vedno nereguliranega svetovnega spleta. Po dveh neuspelih poskusih samomora ji je v tretje uspelo – obesila se je.

Dokončno jo je dotolkla odločitev sodnika, da mora kljub zmagi na sodišču plačati 20 tisoč evrov pravnih stroškov. Tiziana je šolski primer za to, kako lahko nedolžna igra človeku uniči življenje. Obstajanje jo je stalo življenje. Ta stavek bi moral biti oksimoron, a ni – to je problem. Svetovni splet nujno potrebuje civiliziranje, saj tudi svetovne organizacije za človekove pravice priznavajo, da je cyberbullying oziroma spletno nasilje hitro naraščajoči svetovni problem; in tudi
Tiziana ne sme iti v pozabo.

Več si preberite tukaj.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.