Kolumna: dr. Lucija Mulej: Poškodbe kolektivne zavesti, Ona plus, oktober 2020

Kolumna: dr. Lucija Mulej: Poškodbe kolektivne zavesti, Ona plus, oktober 2020

 Po dolgih in mučnih letih terapije je počasi ozavestil, da alkohol kvari receptorje v možganih, poškoduje centre za socialno inteligenco in onemogoča empatične poti. Bral je o sadizmu in načrtnem škodovanju ljudem, ki ga izvajajo zlasti tisti, ki zelo dobro vedo, kako poškodovati na nevidne načine. Žal je njemu oče pustil (ne)vidni pečat.

Da so hinavščina, zahrbtnost, škodoželjnost, laganje in iskanje le lastnih koristi težavne značajske lastnosti, je predobro vedel. Sam je bil pristen, preprost in odprt. Zaradi lastnega trpljenja je razvil zares visoko stopnjo empatije. Ker je sam izkusil bridkosti in si leta celil rane, je zelo težko gledal, ko so trpinčili druge. Seveda je eno, da te nekdo udari. Drugo, če ne veš, zakaj. In tretje, če veš, zakaj, a tega ne moreš pozabiti. Prav tako je zaznaval, da so določeni spomini pri njem ostali nekje ugasnjeni, kar je sprejemal s hvaležnostjo. Vsakokratno spominjanje nasilja v otroštvu ga je vedno znova potrlo.

Več si preberite na: povezava

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.