Kolumna: Ali veste kdo ste, OnaPlus, mar. 2020

Kolumna: Ali veste kdo ste, OnaPlus, mar. 2020

Imeti hrbtenico ali lastni jaz so tista prava (romantična) vodila, ki nam jih predočajo domala vse pravljice. Kot je ugotavljal Vladimir Propp, ki je proučeval morfologijo pravljic, v njih vselej dobro zmaguje. A se, brez izjeme, spopada z zlom. Ja, vse pravljice imajo isto strukturo, a variirajo obliko in vsebino. Kjer je tisti, ki sledi dobremu v sebi, vselej nagrajen. A običajno na koncu - po številnih stranpoteh, labirintih, trnju in težkem terenu. Poljubiti kraljično, poiskati sveti gral ali večno resnico, ki kot živa voda boža dušo do večnosti, je edini cilj, ki glavnega protagonista vodi, usmerja in napaja. In dokončno izpolni in napoji.

Pa si poglejmo. Kje so danes veliki ljudje? Ki sledijo notranjemu občutku pravičnosti? Ki so kos negativnim ljudem, ki polni zavisti in lenobe zrejo predse brez lastnega žara? Kje so še tista žlahtna načela, ko moški odpre ženski vrata in ženska skuha toplo jed svojemu moškemu, četudi je ura že odbila polnoč? Kje so vitezi srca in princese duš, ki iz moških izvabijo tisto najboljše? Mir, spokoj in potenco, ki se gradi takrat, ko je za to nagovorjena. So. A svetijo tudi v temi. Preizkušani in prekaljeni prek iskanj, strasti, zmot in bolečin so tu za nas. In ko se sami odločimo slediti svojemu svetlemu jazu, si prekrižamo poti. In tako, kot merimo, nam je odmerjeno. Če iščemo razdor, ga tudi najdemo. In smo le to, kar v resnici presežemo v sebi.

Več si preberite na povezavi: link

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.