Kolumna: Dr. Lucija Mulej: Moč seksapila ali zakaj se ljubimo vse manj?

Kolumna: Dr. Lucija Mulej: Moč seksapila ali zakaj se ljubimo vse manj?

Proti koncu leta hočeš nočeš delamo obračun pretečenih minut, ur, dni in mesecev, ki se vsako leto neustavljivo iztekajo. Obrnemo nov list papirja in novo leto je zopet tu. Trčimo ob minevanje. Seveda razmišljamo tudi o sreči. Indeks sreče se meri vsako leto. In kam se je v letu 2023 uvrstila Slovenija?
Najsrečnejše države so bile po marčevskih meritvah ponovno Finska, Danska, Islandija, zatem Izrael, Nizozemska, Švedska, Norveška, Švica, Luksemburg in Nova Zelandija. Slovenija se je med 137. državami uvrstila na 22. mesto.

In kje najti razloge za srečo? Verjetno v splošnem zadovoljstvu, ki ga človek čuti v sebi. A čas, v katerem živimo, razoseblja, atomizira in ljudi lovi v številne pasti potrošniške družbe. Jasno je, kaj nas ubija in kaj izčrpava. Morda nas najgloblje osreči predana ljubezen, ki temelji na zdravi strasti, živahni spolnosti in občutenju obilja znotraj, ki žarči navzven. To žarenje se pogosto imenuje seksapil.

Zakaj se ljudje ljubijo vse manj?
Vse več raziskav kaže na to, da libidinalne energije ugašajo. Je res, da ljudje seksajo vse manj? Seveda, če se človek bori za kruh, skrbništvo, kredite in tako naprej, ga mine prav vse ... Tudi poželenje.

A ne le to. Ženske postajajo podobne druga drugi, saj so modni trendi nagnjeni k siromašenju posebnosti. Moški pa, prestrašeni, ne upajo več igrati vloge osvajalca, saj se bojijo, da bi bili prehitro razumljeni narobe. Da nadlegujejo, ko bi želeli sporočiti naklonjenost. In da, vse več moških je kultiviranih in razumejo, da ne pomeni ne. A po svoje smo porušili ravnovesje moško-ženskega. Kličem k zdravi kmečki pameti.

 

Več si lahko preberete tukaj.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.