Intervju: Urška Klakočar Zupančič : Govorec, ki mora uporabljati udarce pod pasom, ni noben zmagovalec, Delo, november, 2022

Intervju: Urška Klakočar Zupančič : Govorec, ki mora uporabljati udarce pod pasom, ni noben zmagovalec, Delo, november, 2022

Kako se počutite kot prva ženska na čelu državnega zbora?

Seveda sem izredno počaščena, da sem prva predsednica državnega zbora, in upam, da mi bo sledilo še veliko žensk, ki bodo pogumno vstopale v svet politike, čeprav ni vedno lep in spoštljiv. Prej obratno. Pa vendar se bom potrudila in orala ledino, da bi bilo političarkam, ki bodo prišle za mano, lažje. Ne bi govorila resnice, če bi rekla, da se me žaljivi šovinistični in seksistični komentarji, ki sem jih deležna na raznih novičarskih portalih, družbenih omrežjih in tudi drugje, ne dotaknejo.

Ampak vedno znova se opomnim, da sem na ta položaj prišla, da naredim čim več dobrega za našo državo, za ljudi in druga živa bitja, in zato ostajam trdno usmerjena k ciljem. Eden od njih je dvig politične kulture.

Na začetku mandata ste napovedali, da boste razpravo v parlamentu dvignili na višjo raven. Vam poslanci sledijo ali je še kje čutiti odpor?

Kakšnih večjih premikov še ni čutiti, zdi pa se mi, da se raven komuniciranja v državnem zboru počasi dviguje. Predvsem razprave na plenarnih sejah državnega zbora so bolj spoštljive, manj je žalitev in očitnih laži, seveda pa je še čutiti odpor, sploh tam, kjer se orje ledina, na primer pri postavljanju poslanskih vprašanj. Poslanci se morajo zavedati, da ni vsako vprašanje, ki ga postavijo, poslansko vprašanje.

Zavedam se, da so spremembe boleče, sploh, ker so bili standardi komuniciranja v državnem zboru postavljeni nizko. Ker jih zdaj postavljamo višje, so nekateri poslanci slabe volje, ker so potisnjeni iz svoje cone udobja.

Več si preberite v priloženem dokumentu.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.