Kolumna: O orlih in racah ter svobodi izbire, Ona plus, julij 2019

Kolumna: O orlih in racah ter svobodi izbire, Ona plus, julij 2019

Kdo ne želi biti uspešen, sposoben, poln energije, storilnostno naravnan in notranje izpolnjen, ob pogledu na prehojeno pot in obilja na vseh ravneh, ki se kar bohoti od mnoštva, vzradoščen? Verjetno bi vsak anketiranec, ki bi ga vprašali, ali želi uspeha in obilja, rekel »seveda«. Prav tako bi težje našli kogar koli, ki bi namesto uspeha obkrožil odgovor »spoznanje« ali »rast«.

Torej drži, da rastemo in poglabljamo odnos do sveta šele takrat, ko nas nekaj presune, da se ne ustavimo le pred videzom stvari in situacij, pač pa pogledamo tja, kamor večina ne. Resda ni težko doumeti, da pretirano obilje kvari čute in da se tudi predobrega najemo. In da je plehkost norma, poznana vsem, ki jih zanima le status in pedigre, povezan z njim. A pot življenja nas vodi do križišč in krožišč, na katerih srečujemo različne ljudi barvitih usod, talentov in dosežkov. Lahko bi jih naslikala črno belo kot orle in race. In tako sta se dva takšna srečala v zakonu. On kot orel in ona kot raca. Seveda je pomen omenjenih poimenovanj jasen: orel je veličasten, svoboden in »uspešen«. In če prevedemo konotacijo race, ona le plava. Ne želi letati visoko pod nebom. Z njo ni nič narobe. Je krasna, v svoji naravi prelepa in popolna. In pregovor pravi: »Če želimo letati z orli, ne smemo plavati z racami.«  A težava je, če od nas nekdo zahteva, da smo nekaj, kar ne želimo biti. S čimer zruši našo naravno pravico in nek obči naravni red.

Več si preberite v priloženi kolumni: link

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.