Intervju: Za prvi spolni odnos ni nikoli prepozno, ampak marsikdaj prezgodaj, Nedelo, junij, 2024

Intervju: Za prvi spolni odnos ni nikoli prepozno, ampak marsikdaj prezgodaj, Nedelo, junij, 2024

Po podatkih Centra za obvladovanje bolezni in preventivo (CDC) iz leta 2016 je bila povprečna starost, pri kateri imajo fantje in dekleta prvič spolne odnose, 17 let. V zadnjih desetletjih nedolžnost nedvomno izgubljajo pozneje. »Zadnje poročilo mednarodne raziskave Z zdravjem povezana vedenja v šolskem obdobju iz leta 2022, ki jo izvaja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) v sodelovanju s Svetovno zdravstveno organizacijo, je pokazalo, da je imel spolne odnose vsak šesti 15-letnik in nekaj manj kot vsak drugi 17-letnik. Ta odstotek se je pri obeh spolih v zadnjih letih znižal, še zlasti se nižanje odstotka spolno aktivnih v zadnjih dvajsetih letih kaže pri 15-letnikih. Med fanti je odstotek tistih, ki so že imeli spolni odnos, v obeh starostnih skupinah pomembno višji kot med dekleti,« razloži Tinkara Srnovršnik, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva iz ZD Ljubljana.

Po njenih besedah je lahko smernica prelaganja spolnih odnosov v kasnejše mladostniško obdobje posledica večje ozaveščenosti mladih, tudi zaradi dostopnosti relevantnih zdravstvenih informacij na svetovnem spletu: »Danes so mladi izjemno digitalno pismeni in tudi slovenske raziskave o spolnem vedenju mladostnikov v preteklosti so pokazale, da je svetovni splet, poleg zdravstvenih delavcev, pomemben vir informacij o spolnosti.«

 

Več si lahko preberete tukaj.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.