Intervju: prof.dr. Lucija Mulej: Samost je nujna za pot kakovostne dvojine, Grazia, maj, 2024

Intervju: prof.dr. Lucija Mulej: Samost je nujna za pot kakovostne dvojine, Grazia, maj, 2024

Ljubezen, večno aktualna tema. Vsi si je želimo, a hkrati od nje tudi bežimo, jo zamenjujemo z različnimi substituti. Zakaj je tako?

Kot pišem v Pogovoru z Erosom, nas resnična ljubezen presune. Razkrije naše najgloblje nežnosti in osvetli rane, ki so spale v temnih kotičkih duše. Moški, ki je pred nami, izzove vse – strast, poželenje, ljubezen, predanost, požrtvovalnost – ter osvetli naše sence, neartikulirane dele jaza. V nas lahko prebudi jezo, ljubosumje, močna čustva strahu, na primer zapuščenosti. Lažje je v ljubezni imeti le cvetje, a če doživljamo le sončne plati, nismo povedni, vsebinski, strastni. Intima je takrat rutinska, nikoli presežna. Spolni akt igra veliko vlogo pri predaji, in ko srečamo svojega Erosa ali Psihe, smo žrtvovani na oltarju ljubezni. In takrat se gradimo. Večina raje poseže po bolj lahkotni, hollywoodski različici, ki je nezahtevna, enostavna in dosegljiva. Če ne drugače, na Instagramu ali drugje. Kakovost moramo poiskati in zanjo dozoreti.

Ljubezen človeka spremeni. Se morda bojimo spremembe, ki jo prinaša, tega, da odkrijemo sebe, kakršne se še ne poznamo?

Gotovo. Z optimalno biokemijo, s spojem duš ter orgazmi telesa in srca se naša nevrologija spremeni. Tudi inteligenca. Pari, ki se zares ujemajo, žarijo enost. Tudi njihovo bioelektrično polje je ujemajoče. Epigenetika, znanost o spreminjanju genov z okoljem, potrdi tudi to. Kakovostna ljubezen in spolnost sta zdravilni. Pravi partner v nas prebudi 'demona', in če nas ljubi dovolj, ga tudi ukroti. A tudi sebe moramo ljubiti dovolj, da drugemu pustimo, da se nas dotakne tako globoko.

Pišete tudi, da je pot ljubezni rezervirana le za najbolj pogumne, za tiste, ki si upajo iskati pot tam, kjer ni še niti smeri. Ali nista tako poroka kot tudi ločitev ta pot v neznano, saj za oboje potrebuješ pogum? Se morda motim?

Seveda. Pogum je prava beseda, zahteva pa veliko. Pogum je izredno privlačna lastnost, a mora biti žlahten in uglajen. Nekreiran pogum diši po agresiji, ki pa je prekršek proti drugemu. Tako kot je poroka iniciacija vere v ljubezen, je tudi ločitev iniciacija prav te iste vere. Ker tisti, ki ljubi, ostane zvest principu ljubezni. In ko se ljubi z novim partnerjem, ljubezni ni nič manj. Morda niti nič več, ker vedno je in obstaja na frekvencah uma in duše, ki so vselej na razpolago. Prevečkrat izberemo strah ter ljubezen trgamo na kosce in definicije ter jo poosebljamo, kar jo ubije. Njene atribute pripisujemo le enemu ali le eni. Pa ni tako. Ljubezen je večna, izbira pa različne oblike in pojavnosti.

 

Več si lahko preberete tukaj.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.