Intervju: Dr. Zdravko Zupančič : Izgovorjena beseda je umetnost trenutka, Delo, november, 2022

Intervju: Dr. Zdravko Zupančič : Izgovorjena beseda je umetnost trenutka, Delo, november, 2022

Pisatelji so namreč patološko zaljubljeni v svoje knjige in porabijo več črk za oboževanje svojih del, kakor so jih za pisanje. Njegovo strokovno področje raziskovanja so kretnje govorca s preprostim izhodiščem – Verbum tene, gestus sequentur, govorite sporočilo – kretnje bodo sledile.

Na njivi svojega življenja je pridelal pet otrok in vnuka ter čuti, da je skrajni čas za ponovno ustanovitev Pravljičnega gledališča. Na Obali za jesen svojega življenja snuje Retorično akademijo. Vsakdo je namreč dolžan predati naprej, kar je prejel, še zlasti znanje in izkušnje.

Nekje ste zapisali, da je vaše poslanstvo pomagati ljudem, da se znebijo strahu pred govorjenjem in nastopanjem ter prepoznajo, da je izgovorjena beseda govorčev odtis. Kaj vam pomeni beseda in kaj govorništvo?

Lajšanje treme je božansko opravilo. Trpljenje zaradi strahu pred nastopanjem poznajo govorci od vekomaj. Tistim z izrazito obliko agorafobije je najbolj v pomoč nekdo, ki takšna čustva dobro pozna in jih obvladuje. Skrivnost je v sprejemanju – naredite vse, kar je v vaši moči, za kakovosten nastop (temeljita priprava, sproščanje pred začetkom, glasna vadba ...), drugo prepustite. Naj

vas bo strah, a pogumno stopajte na oder in se izpostavite. Izgovorjena beseda ne živi sama zase, vselej pride iz takih ali drugačnih ust. Vsakdo je lastnik svojega, neponovljivega, izvirnega govornega sloga. Izgovarjanje besed je moja radost, moje zdravljenje, prenašanje bakle prihodnjim rodovom. Znanje nam namreč nič ne koristi, če ga ne znamo oznanjati. Učenje govorništva je moj poklic, od tega živim, pesniška služba je bolj klavrno plačana.

Več si preberite v priloženem dokumentu.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.