Kolumna: Se je empatije mogoče naučiti?, Svet Kapitala, avgust 2020

Kolumna: Se je empatije mogoče naučiti?, Svet Kapitala, avgust 2020

Ob vseh razpravah o pomenu čustvene inteligence, branju čustev in priklapljanju na čustveno polje soljudi v srž argumentov vse bolj jasno in brezprizivno vstopa pojem empatije.

Seveda si lahko ogledamo etimologijo pojma, njegovo rabo v različnih disciplinah, a to za nas lahko naredi že google. Zato bomo razmišljali drugače. Se je empatije mogoče naučiti? Lahko lačni razume sitega? Direktor zaposlenega in zaposleni direktorja? Moški žensko in ženska moškega? Lahko razvajen otrok, ki ni nikdar okusil resnih težav ali boja za karkoli, se resno preizkusil v iskanju lastnega dometa in omejitev ali zaznal bolečine odrekanja, zavrnitve ali pomanjkanja, sočustvuje z otrokom iz deprivilegiranega okolja, kjer je beseda hvala redkost in objem nekaj nedojemljivega? Lahko poškodovani brez kančka zavisti opazuje obilje ljubljenega? Kako poiskati spoj nasprotij, ki nam jih kaže življenje? Je empatija beseda, ki uteleša »sposobnost vživljanja v drugega človeka«, nova podoba nove realnosti, ki se zarisuje na obrobju, a je še nismo ubesedili in v praksi usvojili? Je abeceda ohlajenih src in vročih umov našla primernega nasprotnika?

Več si preberite v priloženem intervijuju!

 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.